Пред две години СДСМ бараше стопирање на нелегалната градба, сега Заев лично се заложи за хотелот во Лагадин

Премиерот Зоран Заев, ги изненади охриѓани и СОС Охрид кои протестираа изминатите две лета за стопирање на изградбата на хотел во Лагадин на крајбрежјето во заштитената зона, со отворената поддршка за легализирање и доградба на овој спорен објект.

Тој жестоко ги искара вработените во локалното одделение за урбанизам:

Пред неполни две години, на 15 март, СДСМ бараше стопирање на ,,нелегалната градба на хотелот“.

,,Бараме локалната власт во Охрид предводена од неодговорни политичари, веднаш да престане да го уништува и загрозува природно наследство.

На вчерашната седница на Советот на Општина Охрид, советниците од СДСМ предложија да се расправа за незаконската изградба на хотелот во Лагадин и да се стопира неговата нелегална изградба.

Укажуваме дека и институции се огласија против ваквата намера на советниците од ВМРО-ДПМНЕ на штета на Охрид.

Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам достави барање до градоначалникот на Охрид за поништување на одобрението за градба на спорниот хотел. А потоа се огласи и Државниот инспекторат за животна средина, којшто тврди дека општината незаконски ја усвоила урбанистичката документација за Лагадин, без да го утврди еколошкото влијание.

На спорната локација во Лагадин веќе два месеци се работи интензивно, а несовесната локалната власт одбива да постапи по барањето на надлежните државни органи. Затоа вчера советничката група на СДСМ побара итно стопирање на незаконските градежни активности во Лагадин.

Недозволиво е тоа што владеачкото мнозинство не ја прифати иницијативата од советниците од СДСМ да се расправа за овој проблем.

Не поминуваат оправдувања за наводно почитување законски прописи, кога што сите укажувања се дека станува збор за најелитна и најатрактивната туристичка населба на охридското крајбрежје, којашто е дел од Националниот парк Галичица!

Поради фактот што се работи за градба во заштитен појас на помалку од 50 метри од брегот на природно езеро, задолжително мора да биде изготвена оценка за влијанието врз животната средина, што не е направено.

Исто така, во постапката за донесување на планската документација и за издавање на одобрението за градба, прекршени се и поголем број одредби од Законот за градење, Законот за заштита на езерата, Законот за води и други закони.

Граѓаните поради ваквите неодгоорни политики гласаа за промени и ќе има одговорност за сите што работеле противзаконски, спротивно на интересите на граѓаните и на природното наследство во Охрид“-реагираше тогаш опозициската СДСМ во Охрид. 

http://www.sdsm.org.mk/News.aspx?idNews=7714&lng=1&cat=3&fbclid=IwAR38SaLWxXmgAmlvmEtityZaU-mDNKvSfzzXFTbL3EciuHk-QfLJW96dHnU