Новак Ѓоковиќ е еден од најтрофејните тенисери во светот, првиот турнир што го освоил е во Холандија, 2006 година во финалето на Отвореното првенство на Холандија го победи Николас Масу од Чиле со 7-6 и 6-4 и тоа на земјена подлога. Ова ретко видео од „видеотеката“ на Владимир Перчуклиевски ви го претсавуваме во продолжение.

Ѓоковиќ почна да игра тенис 1991 година, професионалец е од 2003 година, а првиот трофеј го освои во 2006 година.

Во Холандија во градот Амерсфорт го освои првиот турнир во кариерата. Во финалето, Ѓoковиќ го победи Николас Масу од Чиле со 2-0.