Сите во акција само Владата спие, амбасадата на Словачка чистеше во Петровец

ПРИЈАТЕЛСКИ. Вака амбасадата на Словачка пристапи при имплементација на ДМВЦ Проект ЕКО-ПРИЈАТЕЛСКА ЗАЕДНИЦА ИНИЦИЈАТИВА ′,, ЧИСТА И ЗЕЛЕНА ОПШТИНА ПЕТРОВЕЦ ′′ на 17 септември 2020 година.

Проект за чистење на нашето ѓубре поддржан од Словачката амбасада.

,,Овој проект беше од голема корист за самата локална администрација бидејќи им помага да воспостават сопствен систем за отстранување отпад, да ја зголемат свеста на децата, учениците и граѓаните за позитивниот ефект од регулираното отстранување на отпадот и да ја подобрат целокупната животна средина што ќе го зголеми интересот на туроператорите за оваа атрактивна туристичка дестинација во Република С. Македонија

По повод иницијативата за Еколошка општина ′′ ЗА ЧИСТА И ЗЕЛЕНА ОПШТИНА ПЕТРОВЕЦ “, во Катлановска Бања се одржа акцијата за чистење на ѓубриштето од Катлановска Бања до населба Катланово и во населба Средно Коњари. На овој настан во организација на здружението ′′ Додо ′′ Welcome Macedonia Center, со поддршка од Амбасадата на Словачката Република и Општина Петровец, присуствуваше и градоначалникот Борче Митевски, амбасадор на Словачката Република Хенрик Маркус, член на Парламентот г-ѓа. Марија Петрушевска, бројни граѓани, ученици, претставници на Армијата на Република Македонија, Сојузот на извидници ′′ ЈАДРАН “, администрацијата на Општина Петровец, администрацијата на Основното училиште ′′ Кочо Рацин ′′ – Петровец и O.O У.,” Братство-Единство ′′ – Средно Коњари, претставници на Советот на Општина Петровец и многу други луѓе кои едноставно сакаа да помогнат во расчистувањето на овој дел од општината.

Ѓубрето се чистеше околу парк шумата, покрај патот, и покрај реката Пчиња. во правец на Катланово и Градманци Собрани се големи количини на смет исфрлен од бескрупулозни граѓани.

Со оваа акција, сакаме да упатиме порака до сите жители на Општина Петровец и пошироко, сите заедно да придонесеме за зачувување на здрава и чиста животна средина. Општина Петровец отсекогаш поддржувала и учествувала во вакви и слични акции со цел општината да биде чисто, убаво и пријатно место за живеење“ се вели во соопштението.