Столтенберг: Штом ќе бидат завршени националните процедури за името, земјата ќе стане 30 членка на НАТО

 

,,Сојузничките водачи, се согласија да ја поканат владата во Скопје да ги започне разговорите за пристап во НАТО. Штом ќе бидат завршени сите национални процедури за финализирање на договорот за прашањето за името, земјата ќе се приклучи на НАТО како нејзин триесетти член“.

Ова го изјави Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, објавувајќи ја очекуваната вест за Република Македонија. Тој исто така, ги кажа и другите приоритети за кои разговарале на Самитот во Брисел.

,,Дваесет и деветте сојузнички лидери презедоа серија мерки за продолжување на прилагодувањето на НАТО кон барањата за безбедноста, вклучувајќи ја и новата иницијатива за подготвеност за триесет механизирани баталјони, триесет воздушни ескадрили и триесет борбени бродови подготвени за употреба во рок од триесет дена. Сојузниците, исто така, ја зајакнаа командната структура на НАТО со нови команди за Атлантикот во Норфолк, Вирџинија, како и за поддршка и логистика во Улм, Германија. Новиот Центар за Cyber ​​Operations, исто така, ќе биде креиран во Врховниот штаб на сојузничките сили на Европа (SHAPE) во Монс, Белгија.

Сојузничките лидери одлучија да отпочнат нова мисија за обука на НАТО во Ирак, со неколку стотици обучувачи, и да ја зголемат поддршката за Јордан и Тунис. Овие иницијативи ќе им помогнат во борбата против тероризмот и одржувањето на стабилноста. Генералниот секретар најави дека Центарот на НАТО за Југ сега е целосно оперативен. Објектот во Неапол, Италија, ќе ѝ помогне на Алијансата да ги следи и поефикасно да одговори на предизвиците во јужниот регион.

Генералниот секретар ја повтори важноста на поправеното споделување на товарот во Алијансата и потврди дека сите сојузници ги зголемуваат трошоците за одбраната. Оваа година, осум нации се обврзаа да посветат најмалку 2% од БДП за одбраната и мнозинството сојузници планираат да го сторат тоа до 2024 година“.

Столтенберг исто така рече дека, врз основа на националните планови на европските сојузници и Канада, очекуваните 266 милијарди долари дополнително ќе бидат потрошени за одбрана до 2024 година.

“Значи ја сменивме плимата, но треба да направиме повеќе. Се работи за праведност, ова е за нашиот кредибилитет и, пред сè, ова е за нашата безбедност во еден непредвидлив свет “, рече генералниот секретар.

Шефовите на држави и влади на НАТО ќе се сретнат со Финска, Шведска и Европската унија во средата навечер за да разговараат за заедничките безбедносни предизвици. Во четвртокот, сојузничките лидери ќе се состанат со претседателите на Грузија и Украина, а Самитот ќе заврши со состанокот на сите земји што ќе придонесат за мисијата за поддршка на мисијата во Авганистан.