Фонтаната во центарот на Скопје на плоштад ,,Македонија“, стана место за капење и летна рекреација за ромските деца чии родители често седат од страна и ги чекаат да се освежат на летните температури. Сега и во костими за капење.

Авторот на овие фотографии доби бесплатно туширање

Никој не смее ништо да им каже, бидејќи тие веднаш почнуваат да викаат, да навредуваат и да прскаат со вода.

Туристи со неверување застануваат и гледаат.

Ромски деца на ,,наше море“

Никој од надлежните институции или полиција не реагира и дозволува анархија во фонтаните и на плоштадот во Скопје.Групите туристи добија нова понуда, покрај досегашните улични кучиња како декор, сега и капење сред фонтаните низ Скопје.

Неодамн пишувавме за окупацијата на паркот на езерата во Општина Аеродром од страна на неколку ромски семејства, чии деца се капат во фонтаните.

Истата слика може да се види и таму секој ден.

Автор на фотографии: Силвана Бркуљан