Хрватската претседателка, Колинда Грабар Китаровиќ, повторно го привлече вниманиетео на пошироката јавност, овојпат со нејзината посета на хрватскиот воен контигент во Авганистан,  чии припадници ги обучуваат авганистанските полицајци.

Таа помина неколку дена со хрватските војници , пееше со нив, се дружеше и ручаше во кантината и тоа се разбира, облечена во воена униформа.