Чилеанската јавност , пред една недела, се збогуваше со нивната омилена  претседателка,  Мишел Баш’ле (Michele Bechellet), по завршувањето на нејзиниот мандат.

Таа беше на чело на државата во два мандата и тоа, од 2006 до 2010 и од  2014 до 2018 година.  За време на нејзиниот мандат,  го подобри образованието, здравствениот систем, создаде работни места и не толерираше корупција.

На денот кога ја  напушти претседателската канцеларија, беше пречекана од воодушевен народ, кој емотивно и искрено ја испратија со повици и солзи во очите.

Светска реткост!  Нема раскошни проштални приеми на сметка на јавните пари. Погледнете како луѓето ѝ се восхитуваат на нивната Претседателка во заминување:

Има ли некаде на друго место во светот ваков пример?! Веројатно, не.

Мишел Бaш’ле ја наследи милијардерот , Себастијан Пињера, кој освои 54,57 отсто од гласовите, а неговиот социјалистички противник, поранешен новинар, сенаторот Алехандро Гијер 45,43 отсто од гласовите.

 

АКО.мк