Прес службата на Собрание на РМ, објави фотографии од историскиот момент  на потпишувањето на  Законот за Ратификација на Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на Обединетите нации и за престанување на важноста на Привремената спогодба од 1995 година .

Претседателот на Собрание, Талат Џафери, го птпиша и го испрати до Кабинетот на Претседателот на државата.

 

 

Овој Договор же сначи и   воспоставување на стратешко партнерство меѓу страните, и же претставува  историски придонес во стабилноста, мирот и евроатланската перспектива на Република Македонија и на целиот регион.

Договорот за името со Грција беше усвоен денеска (20.06.2018) со 69 гласови за, ниту еден против, но во отсуство на пратеничката група на ВМРО ДПМНЕ.