Македонскиот филм ,,Медена земја“ на пиедесталот на светскиот Санденс фестивал

Македонскиот документарен филм „Медена земја“, на режисерите Љубо Стефанов и Тамара Котеска, синоќа триумфираше на доделувањето на наградите на најпрестижниот фестивал на...

,,Прометеј“ од Нови Сад ја објави прозната книга ,,Каприча“ од Томислав...

Под двосожниот наслов „Збир-ка-прича“, во превод на Зоран Ж. Пауновиќ, збирката раскази „Каприча“ на македонскиот писател ја  публикуваше...

Два нови наслова од прашките ракописи на Ристо Лазаров

,,Везилка 2011” објави два нови наслова во едицијата ,,Прашки ракописи” чиј автор е Ристо Лазаров. Првиот, насловен ,,Процесот...

Министерот Адеми прави чистка во Министерство за култура

Златко Теодосиевски, член на телото за реформи во Министерство за култура, доби известување од министерот Асаф Адеми дека не му се потребни...

Лазаров: Отворањето на читалната ,,Славко Јаневски“ беше отпор!

Беше едно време-невреме, мракобесие. Го измарширавме со ,,шарени прошетки“. Уште сме сведоци на остатоците од тоа време, немаме време да се зафатиме...

Османли:Во Македонија се затвораат читални, а ширум се отвораат затворите

УБИСТВО НА ДОМОТ НА КНИГАТА  Ете: во Македонија се затвораат читалните, а ширум се отвораат затворите.Сѐ додека е така,...

Ристо Лазаров за Блаже Конески и за Ацо Шопов

БЛАЖЕ КОНЕСКИ СЕ ПРОБИВА КОН ПЛОШТАДОТ МАКЕДОНИЈА ВО СКОПЈЕ катаден

Ден на македонскиот јазик во Романија

Во присуство на високи претставници на романските државни институции, сенатори, пратеници, претставници на Друштвото на македоците во Романија и други поканети гости, претставници на...

Почина актерката Љупка Џундева

(11 јули 1934, Скопје-07.12.2018) Тетараската актерска легенда, единствената Љупка Џундева, почина на 84 години во Скопје. Завршила Државна средна театарска школа во Скопје (1951). Од 1951...

70 години Национална галерија на Македонија-70 години храм на уметноста

Вчера вечер, под покровителство на претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, во Даут пашиниот амам се одржа јубилејната манифестација и изложба „Почетоци...

Во Фокусот

Последни вести

Избор на авторот